Ruimtelijke audio is een manier om een rijkere, meer realistische audio-ervaring te bieden. Het wordt ook wel virtueel surroundgeluid of 3D-audio genoemd.
Het wordt veel gebruikt in games, films, muziek en live sport, maar kan ook worden ingezet om de ervaring in werkomgevingen te verbeteren, waaronder vergaderingen, conferenties en evenementen in VR (virtual reality) en MR (mixed reality).
Meer informatie: wat is het verschil tussen AR, VR en MR?
De eenvoudige definitie van ruimtelijke audiotechnologie is dat geluiden van verschillende plekken lijken te komen, net als in een natuurlijke omgeving. Ruimtelijke audio bootst de ervaring na van verschillende geluiden die je oren op verschillende tijdstippen en volumes bereiken, zodat je hersenen de geluiden kunnen verwerken zoals de natuur het heeft bedoeld. Het meest herkenbare voorbeeld is de ervaring in een bioscoop waar je wordt omgeven door geluid.
Met behulp van slimme technologie biedt Meta ruimtelijke audio in live omgevingen, zoals Microsoft Mesh- en Meta Horizon Workrooms-gesprekken. Deelnemers krijgen sneller het gevoel dat ze persoonlijk een evenement bijwonen dankzij een meer meeslepende en boeiende ervaring.
Audiokwaliteit wordt steeds belangrijker voor consumenten, organisaties en werknemers.
Enkele voordelen van ruimtelijke audio zijn:
Met ruimtelijke audio krijg je een natuurgetrouwere ervaring, die veel rijker is dan tweedimensionaal geluid. Waar traditioneel stereogeluid 2 kanalen gebruikt, gebruikt ruimtelijke audio op Meta Quest 8 kanalen of doorgangen voor geluid naar of vanaf je headset. Dit betekent dat deelnemers aan vergaderingen kunnen profiteren van een meeslepende ervaring met minder afleiding.
Ruimtelijke audio bootst na hoe onze hersenen geluid verwerken. In het echt verwerken we hoe ver we van een geluid zijn verwijderd en of een geluid van boven of onder ons komt. Echt geluid verandert ook afhankelijk van de richting waarin onze oren wijzen. Ruimtelijke audio van Meta bootst dit effect na door dynamisch je hoofd te volgen voor een meer levensechte ervaring.
De technologie voor hoofd volgen in de hoofdtelefoon zorgt dat het geluid verandert als je je hoofd draait. Het oor dat zich het dichtst bij het geluid bevindt, hoort het geluid het eerst. Deze methode om de lokalisatie te verbeteren wordt ook wel head-related transfer function (HRTF) genoemd. Het effect kan nog worden verbeterd door ruimtelijke audiotechnologie te combineren met een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking.
Videogesprekken kunnen ééndimensionaal zijn, met geluiden die van dezelfde plek lijken te komen. Dit staat haaks op hoe we geluid in het echt ervaren.
Ruimtelijke audio maakt gesprekken natuurlijker omdat je het gevoel hebt dat je samen in dezelfde ruimte bent. Het kan de vermoeidheid en stress verminderen die gepaard gaan met grote aantallen virtuele vergaderingen. Er zijn aanwijzingen dat het ook de cognitieve belasting kan verminderen, zodat de hersenen niet zo hard hoeven te werken. Ruimtelijk geluid kan ook de betrokkenheid en het algehele plezier van videogesprekken vergroten, waardoor het moreel van werknemers hoog blijft.
Ruimtelijke audio kan een ongelooflijke tool zijn in een werkomgeving, vooral voor vergaderingen in VR. Vergaderingen in town-hallstijl zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor ruimtelijke audio, omdat avatars zich kunnen opsplitsen in kleinere gesprekken in de virtuele ruimte. Praten over koetjes en kalfjes is niet eenvoudig op conventionele videoconferentieplatformen omdat ze zich vaak niet lenen voor een natuurlijk gesprek.
Deze meer 'natuurlijke' momenten die ruimtelijke audio biedt, kunnen teamwerk en samenwerking vergemakkelijken en netwerkmogelijkheden bieden tussen junior en senior werknemers. Gebleken is dat het repliceren van de eenvoudige, informele koffieautomaatgesprekken niet eenvoudig is tijdens virtuele bijeenkomsten.
Ruimtelijk geluid kan ook nuttig zijn in gesimuleerde trainingsscenario's waarbij de richting van het geluid een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld bij het trainen van legerpersoneel of mensen die bij hulpdiensten werken.
Het ontwerpen en testen van producten is een ander gebied waar ruimtelijke audio de ervaring en resultaten kan verbeteren. Voor het live proeven van consumentenproducten kan ruimtelijke audio bijvoorbeeld worden gebruikt om het geluid na te bootsen van een snackverpakking die wordt geopend op de gebruikelijke afstand van de oren van de proever. Deze meeslepende, rijke ervaring helpt bedrijven als Mondelēz International om ontwikkelingssessies inzichtelijker te maken.
Ervaar ruimtelijke audio in het hele Meta Quest-assortiment.