"U bent werkelijk een automaat. Een rekenmachine." Toen Dr. Watson Sherlock Holmes zo beschreef, verwees hij naar de beroemde mindmapping-methode waarmee Holmes complexe mysteries oploste. Mindmapping is al tientallen jaren een krachtig tool om ideeën uit te werken, notities te maken en problemen op t te lossen. Het verbetert herinnering, begrip en metacognitieve vaardigheden. In combinatie met de juiste technologie en virtual reality is het zoveel meer dan een veredeld whiteboard. In een wereld waarin menselijk denken steeds vaker wordt uitgedaagd of aangevuld door AI, is het menselijke kennis op steroïden.
Maak kennis met Noda, een startend bedrijf voor mentale 3D-modellen die mogelijkheden biedt om mindmaps, strategische processen en storyboards te maken. Oprichter Brian Eppert noemt het een 'ideeënkluis die je kunt delen', waarmee je door de ogen van collega's kunt kijken en ideeën vanuit hun standpunt kunt begrijpen.
"Als ik nadenk over complexe ideeën, zet ik zelf associaties en relaties van nature ook uit in de ruimte," legt Eppert uit. "Ik wilde dat visueel maken en anderen ook zo laten werken."
Noda brengt ruimtelijke ideeën tot leven, waardoor bijna onbeperkte mogelijkheden ontstaan. Je kunt een brainstormsessie starten door je vingers samen te knijpen en het belangrijkste discussiepunt uit te spreken. Terwijl de bubbel tot stand komt, verbind je de punten met je handen. Als je Noda's AI om hulp vraagt, wordt je mindmap meteen gevuld met ideeën. Zelfs gebruikers zonder headset kunnen meedoen. Dankzij bidirectionele synchronisatie kan content worden overgezet van 2D- naar 3D-ruimten en omgekeerd. Als je fysieke post-its op je raam plakt, kunnen mensen met een headset ze verbinden met virtuele knooppunten op mixedreality-whiteboards.
Dankzij Noda zijn productiviteit en leren veel interactiever en leuker geworden.
Immersieve 3D-ruimtes fascineerden Eppert als kind al. "Ik had het gevoel dat ik zelf aanwezig was in die fictieve ruimtes. Ik zie ze bijna nog voor me als echte plaatsen," herinnert Eppert zich.
Jaren later schreef Eppert code tijdens een gaming-hackathon. Hij herinnert zich de levendige details van zijn skateboardgame: "Je sprong van dak naar dak met behulp van een drukknop en controller. En terwijl de gebouwen langskwamen, keek je naar beneden en kreeg je bijna hoogtevrees." De game won de hackathon.
Maar hoe heeft dit geleid tot brainstormen in virtual reality?
Het bleek dat zelfs gamers wilden multitasken in een immersieve omgeving. "Toentertijd waren er veel simulators voor dingen, zoalsElite Dangerous, waarin je door het heelal reisde van planeet naar planeet. Mensen die tijd doorbrachten met deze headsets, wilden iets anders kunnen doen. Dus we hadden een overlay waaraan je webcontent kon toevoegen," aldus Eppert. Met hetzelfde team verdiepte hij zich verder in ervaringen op basis van data, waarbij hij als eerste experiment een bolvormige 3D-webextensie voor bladwijzers op een 2D-scherm ontwikkelde.
De eerste 3D-headsets vormden een belangrijk keerpunt. "Toen ik de headsets zag, realiseerde ik me dat dit de manier was om 3D-informatie te maken. Hiermee kon je het paradigma omdraaien, zodat personen niet naar een scherm kijken, maar het middelpunt van de ervaring worden. De informatie om hen heen wordt zo getoond dat ze er op een natuurlijke manier mee aan de slag kunnen," zegt Eppert. "Tijdens deze eerste stappen hebben we gericht ervaring opgedaan met de ontwikkeling van ideeën, wat tot Noda leidde."
De eerste lancering van Meta Quest zorgde voor een grote verschuiving in VR-technologie, waardoor Noda zich op het publieke domein begaf. "Een van de grootste veranderingen was de overstap van pc naar mobiele VR. Daarmee gingen sommige prestatie-eigenschappen op de schop," zegt Eppert. "En het bood veel meer gebruiksmogelijkheden. We zagen dat bedrijven en onderwijsinstellingen steeds meer interesse kregen."
Noda's samenwerking met Meta begon in 2014, toen Oculus Rift door Facebook werd overgenomen voor $ 2 miljard. Hierdoor kon Noda in contact komen met de community van early adopters en waardevolle feedback verzamelen voor de ontwikkeling van de app.
Doordat Meta zich meer op productiviteit ging richten, versterkte de samenwerking. Dankzij recente lancering van Quest for Business krijgt Noda meer voet aan de grond in het bedrijfsleven. "Meta is toegewijd en gefocust, ze verbeteren voortdurend. En dat zie je terug in de release van Quest 3. De kwaliteit en prestaties van zowel de hardware als het platform hebben een nog grotere sprong vooruit gemaakt," aldus Eppert. "Ze hebben geleerd wat belangrijk is voor bedrijven en beginnen die dingen in praktijk te brengen."
Het vertrek van medewerkers is een groot probleem voor veel organisaties, want 55% van de teams werkt in silo's. Noda's recente samenwerking met Sheng Huang, oprichter van Mind Map Nation, laat zien hoe VR kan helpen.
In een mindmap met bedrijfsprocessen die Sheng Huang met elke medewerker doorloopt, illustreert hij hoe de output van elke afdeling de input van een andere afdeling is. De mindmap maakt duidelijk hoe vertragingen op één afdeling kunnen leiden tot ongewenste knelpunten waardoor iedereen minder productiever wordt. Door dit samen met Noda in de virtuele ruimte te brengen, begrijpen medewerkers beter hoe het geïntegreerde systeem werkt en wordt het gevoel van verbondenheid versterkt.
"Sheng Huang laat zijn nieuwe medewerkers dit proces fysiek doorlopen. Ze bezoeken elk onderwerp, leren hierover en ontwikkelen zich. Ze stellen vragen en krijgen een goed beeld van hoe het bedrijf werkt," legt Eppert uit.
Hetzelfde associatieve leerproces kun je toepassen op het onderwijs. Noda werkt samen met de University of Michigan's School of Nutrition om studenten te laten zien waar hun kennis hiaten vertoont.
"Het begint met een reeks ongeorganiseerde concepten, zoals verschillende lichaamssystemen, voedingsstoffen en biologische processen. Studenten moeten die aan elkaar linken op een manier die aansluit bij de werkelijke informatie," legt Eppert uit. "Als je niet weet hoe de dingen verband houden, mis je duidelijk een stukje informatie. En dat deel moet je dan beter bestuderen."
Noda heeft verschillende functies waarmee je makkelijk hardop kunt denken. Neem bijvoorbeeld spraakherkenning. "Met spraak-naar-tekst kun je je creativiteit de vrije loop laten en net zo snel ideeën in kaart brengen als je kunt denken en spreken," zegt Eppert. "Als je ze wilt koppelen, hoef je alleen maar je vingers samen te knijpen en ideeën heen en weer te slepen."
Integration, een bidirectionele synchronisatie met Miro - een visueel platform voor online samenwerking - betekent dat je tegelijkertijd kunt samenwerken met mensen buiten VR. "Je kunt snel veel items verplaatsen in de 3D-ruimte en deze terugzien op het 2D Miro-bord," zegt Eppert. "We gebruiken het in onze eigen teams en het werkt fantastisch."
Grotere vergaderingen en kleinere break-outgroepen kunnen gelijktijdig plaatsvinden met ruimtelijke audio. "Hierdoor kunnen verschillende groepen aan dezelfde mindmap werken zonder met elkaar in botsing te komen," legt Eppert uit. "Alleen groepen die vlak bij elkaar staan, kunnen elkaar horen. Zodoende kunnen ze tegelijkertijd aan kleine delen van de kaart werken."
Combineer dit alles met Noda AI, mixedreality-mogelijkheden en uitgebreide visualisatieopties en je hebt een leuke, inclusieve en heel boeiende sessie met je team.
Mindmapping blijft een kunstvorm in een wereld die steeds meer wordt gestuurd door datawetenschap. Eppert geeft enthousiast een paar tips om het meeste uit je volgende Noda-sessie te halen.
"Een tijdlijn werkt heel goed voor projectmanagement, omdat mensen deze structuur herkennen, zoals bewegen langs een touw of een lijn," zegt Eppert. "Maak een tijdlijn met kwartalen, maanden of jaren en plaats voorwerpen rond die lijn. En dan kun je eigenlijk onderhandelen over waar die dingen zouden gebeuren."
Als we individueel brainstormen, is het normaal dat onze knooppunten zich groeperen rond onze persoonlijke ruimte. "Je kijkt niet continu naar buiten. Je beweegt in een cirkel en creëert een aantal knooppunten om jezelf heen," zegt Eppert. "Maar als je het aan iemand anders laat zien, kan je niet twee mensen in die ruimte zetten. Dus die moet je spreiden."
Eppert denkt dat het minder overweldigend is om complexe organigrammen of mindmaps in een beknopte vorm te presenteren. "Als je mensen in die ruimte brengt wanneer alles is uitgevouwen, dan weten ze niet waar ze moeten beginnen of hoe ze dat moeten interpreteren," zegt hij. "Vouw knooppunten tot bovenliggende items en presenteer ze op 1 of 2 niveaus."
Noda stelt studenten en medewerkers in staat om samen te werken in een oneindige 3D-ruimte, zodat ze een gedeeld gevoel van een missie krijgen. Mensen worden productiever en verantwoordelijker doordat hun begrip en herinnering verbetert.
"Wanneer je met iemand samenwerkt in een ruimtelijke interface, heb je daar een gedeeld begrip van. Je herinnert je fysiek waar je stond, waar zij stonden, waar de contant was en hoe het in kaart werd gebracht. Het creëert echt een soort punt om te aarden," zegt Eppert.
Mindmapping in Noda zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot jouw volgende grote idee. "Door je ideeën in de ruimte om je heen te zien, kun je ze op een tastbaardere manier benaderen. Zo kun je je gedachten verduidelijken," zegt Eppert. "Misschien heb je een band met deze technologie op een manier die je niet had verwacht en ontdek je iets wat je eerder niet kon."
Noda is een goed voorbeeld van hoe Meta Quest een revolutie teweegbrengt in de manier waarop bedrijven creëren en ontwerpen. Ontdek de volledige kracht van virtual reality op onze pagina over ontwerpen en creativiteit met VR. We helpen je de nieuwste technologische innovaties te begrijpen en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.