De gecombineerde krachten van AR, VR en MR kunnen de manier transformeren waarop bedrijven in elke branche innoveren, samenwerken en hun mensen trainen.
Virtual reality (VR) maakt gebruik van computermodellen en -simulaties om een volledig meeslepende digitale omgeving te creëren.
Augmented reality (AR) legt digitale elementen over de echte wereld heen om je perceptie van de omgeving te verbeteren. Zo ontstaat een beeld waarin beide zijn gecombineerd.
Mixed reality (MR) brengt de virtuele en de fysieke wereld naadloos samen en, nog belangrijker, maakt interactie tussen beide mogelijk.
Dan is er nog extended reality, of XR, een overkoepelende term die VR, AR en MR omvat en wordt gebruikt om elke technologie te beschrijven die de realiteit verandert door digitale elementen toe te voegen.
Het verenigen van een hybride personeelsbestand is tegenwoordig een prioriteit voor veel organisaties. Volgens McKinsey verdeelt 56% van alle werknemers hun werk tussen kantoor en externe locaties. Uit eigen onderzoek van Meta blijkt dat 59% van de werknemers die zijn overgestapt van 100% werken op kantoor naar hybride werken zich minder verbonden voelt met collega's.
Hoe betrek je mensen die zich geïsoleerd, ongeïnformeerd of benadeeld voelen ten opzichte van hun collega's op kantoor? Virtual reality kan helpen. Door headsets in te zetten, kunnen de vergaderuitdagingen die ontstaan door een verspreid personeelsbestand worden opgelost. Het samenbrengen van teams in een 3D-metaversum versterkt de kracht van de groep.
Ondergedompeld in een gedeelde, speciaal gebouwde virtuele ruimte kunnen werknemers in realtime en zonder afleiding brainstormen, ontwerpen, ontwikkelen, leren en relaties opbouwen. Van avatar naar avatar, met gesprekken die natuurlijker aanvoelen dan videogesprekken, wordt communicatie de focus, niet de technologie.
Hierdoor kunnen teams op verschillende afdelingen en over de hele wereld vrijelijk input leveren in elke fase van de levenscyclus van een project. Het vermindert ook het risico op miscommunicatie en dure fouten die je project terug naar af kunnen sturen.
AR, VR en MR besparen ook tijd, omdat multidisciplinaire teams tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken met 3D-tools die ideeën tot leven brengen. Alleen al met VR kunnen we een aantal van de belangrijkste creatieve uitdagingen van dit moment aanpakken.
Werknemers over de hele wereld kunnen worden getraind door experts om vervolgens baanbrekende resultaten te behalen voor je bedrijf. Mensen die leren in VR zijn 4 keer meer gefocust dan collega's die gebruikmaken van e-learning voor het aanleren van zachte vaardigheden, de basis voor organisatorisch succes.
Je klanten profiteren er ook van. 3D-modellen en -rondleidingen maken het makkelijker voor ze om conceptueel te denken, lopende projecten te volgen en potentiële problemen eerder in het ontwikkelingsproces aan te kaarten.
Om VR, AR of MR succesvol in je bedrijf te introduceren, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze verschillen. Ze hebben verschillende toepassingen, maar worden gemakkelijk verward en de acroniemen worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is in grote lijnen hoe je ze kunt onderscheiden.
VR geeft je toegang tot een 360-graden-simulatie die je betreedt als een 3D-weergave van jezelf: een avatar. Je kunt door de ruimte bewegen, er interactie mee hebben, objecten oppakken en verplaatsen en praten met iedereen die je daar tegenkomt.
Neem de virtuele vergaderruimte als voorbeeld van VR. Deze kan de fysieke werkruimte weerspiegelen voor een vertrouwd gevoel en stelt werknemers in staat om bijeen te komen voor regelmatige statusupdates, vergaderingen of speciale evenementen, net zoals ze dat in het echte leven zouden doen.
Bij een AR-scenario gaat het om blended reality. In plaats van volledig digitaal te worden meegesleept, blijf je geaard in de echte wereld. Virtuele elementen zoals graphics, tekst, video of audio worden over de fysieke omgeving heen gelegd.
Voorbeelden van AR zijn het bieden van extra productinformatie aan klanten of de mogelijkheid om artikelen in hun eigen huis op de beoogde plaats te bekijken. Volgens Deloitte zegt 61% van de shoppers dat ze winkels die AR gebruiken zouden verkiezen boven winkels die dat niet doen en 71% dat ze vaker zouden shoppen met AR-apps.
AR-overlays bieden geen interactie met de echte wereld, hoewel dat afhankelijk van de gebruikte software wel mogelijk is. MR is een andere verhaal. Het plaatst digitale elementen over de echte wereld heen. De fysieke en digitale objecten bestaan naast elkaar en reageren in realtime op elkaar.
Een voorbeeld van MR in actie is gespecialiseerde simulatietraining die een piloot leert om een vliegtuig te landen of een chirurg om een levensreddende incisie te maken, zonder de risico's in de echte wereld.
VR is afhankelijk van gespecialiseerde hardware, waaronder meestal een headset en bijbehorende apps. Bewegingssensoren in de headsets detecteren je bewegingen en passen de omgeving om je heen in realtime aan, waardoor wat je ziet verandert en het gevoel wordt gesimuleerd dat je 'er echt bent'. Hoewel sommige headsets moeten worden gekoppeld aan krachtige pc's, werken Meta Quest-apparaten volledig draadloos.
Mortenson, een toonaangevende bouwer en ontwikkelaar, creëerde een digitale tweeling van zijn nieuwe datacentrum in Illinois, waardoor klanten met slechts een paar minuten training een virtuele rondleiding door het creatieve concept kunnen maken. Het maakte samenwerking op een veel grotere schaal mogelijk en leidde tot de oplossing van meer dan 600 problemen voordat die het project konden verstoren.
AR wordt mogelijk gemaakt door een apparaat dat is uitgerust met een camera, zoals een smartphone, tablet of slimme bril. Geladen met AR-software kan dit apparaat specifieke objecten detecteren en tekst, graphics, audio en andere bijbehorende sensorische verbeteringen downloaden. Deze worden over het beeld van de gebruiker heen gelegd.
Het Zweedse meubelmerk IKEA biedt zijn klanten de mogelijkheid om producten in hun echte woonomgeving te bekijken met behulp van de IKEA Kreativ-app. Met de AR-technologie kunnen gebruikers zelfs hun huidige meubels op het scherm verwijderen om een lege ruimte te creëren.
Gepersonaliseerde winkelervaringen worden verbeterd door mogelijkheid om artikelen eerst te proberen door middel van AR-technologie. Beautymerk Sephora stelt klanten in staat om diverse make-upproducten virtueel uit te proberen op basis van een scan van hun eigen gezicht: een hygiënisch alternatief voor monsters in de winkel en een eenvoudige manier om de besluitvorming te ondersteunen.
Een MR-headset voegt de virtuele en fysieke wereld samen. In het geval van de Meta Quest Pro wordt deze draadloze headset geleverd met Touch-controllers die zelftrackingsensoren gebruiken om je handen in VR te lokaliseren.
Voor natuurlijkere gesprekken ondersteunt het ook 3D-avatars met realistische gezichtsuitdrukkingen dankzij geavanceerd ogen volgen en gezicht volgen. Voor specifieke zakelijke uitdagingen is er een rijk ecosysteem van bijbehorende apps.
Autofabrikant Porsche gebruikt mixed reality voor productdemonstraties. De organisatie gebruikt Meta Quest 3-headsets om ontwerpen met de media te delen en zegt dat de virtuele modellen de kijker veel meer informatie bieden omdat ze onderdelen zichtbaar maken die voorheen verborgen bleven.
De luchtvaartexperts van SITA hebben luchthavenbeheer opnieuw uitgevonden met het product Control Bridge. Dit biedt een op gegevens gebaseerde 3D-weergave van luchthavens, compleet met dynamische dashboards, en vervangt meerdere zware schermen voor een praktischere, meer draagbare ervaring. De software brengt voertuig- en passagiersbewegingen in realtime in kaart om beter geïnformeerde besluiten te kunnen nemen.
Met MR kunnen ook saaie presentaties en lange handleidingen worden vermeden. In plaats daarvan kunnen persoonlijke trainingen worden geboden om eventuele leemtes in vaardigheden aan te pakken. Werknemers kunnen sneller beginnen bij te dragen aan het bedrijf en krijgen vanaf dag één het gevoel erbij te horen.